Stedenbouw magazine: Binck City Park & Mombarg Beton

In de laatste editie van Stedenbouw Magazine wordt het Binck City Park project in Den Haag uitgebreid besproken. Ook over de rol van Mombarg Beton is er een interessant artikel geschreven dat hier na te lezen is.

Datum
21 mei 2024
Leestijd
5 min
Cover Stedenbouw785 2024

Trappen, balkons, bordessen, kolommen, wanden, gevelelementen en consoles

RUIM TWEEDUIZEND PREFAB BETONELEMENTEN


Mombarg Beton leverde betonnen trappen, bordessen, kolommen en wanden, balkons, gevelelementen en consoles voor de hoge toren (blok 1) en parkeergarage (blok 5) van nieuwbouwproject Binck City Park in Den Haag. In totaal ging het om maar liefst 2.100 betonnen elementen.


Mombarg Beton levert hoogwaardige prefab betonelementen. Met zo’n zestig medewerkers produceert het bedrijf met name trappen, balkons en wanden, veelal voor de appartementenbouw. Mombarg levert door heel Nederland aan met name (middel)grote aannemers. Directeur Frank van der Drift: “We nemen de opdrachten aan inclusief engineering in eigen huis. Doordat we beschikken over eigen tekenaars, zijn we wat flexibeler en kunnen we ook tijdens het traject adviseren over bepaalde oplossingen. Naast het produceren van betonelementen voor woningbouw, produceren we ook putten voor bijvoorbeeld technische installaties en betonkelders voor onder woningen. Dit jaar hebben we een derde bedrijfsonderdeel gelanceerd: prefabbetononline.nl. Daar kunnen handige doe-het-zelvers, zzp’ers en kleine aannemers online complexe betonelementen bestellen. Denk bijvoorbeeld aan trappen en balkons. Dit is een uniek concept, waar we nu wat reuring aan geven. We wisten dat er vraag naar zou zijn en momenteel finetunen we het hele proces.”

Aerolift Mombarg Beton DSC09376 small

ADVIES OVER OPLOSSINGEN EN DETAILLERINGEN

Mombarg Beton is al geruime tijd leverancier van VORM Bouw, ook voor andere projecten in Den Haag. Voor Binck City Park werd de betonbouwer al in een vroeg stadium betrokken. Van der Drift: “Al in het voortraject adviseerden we over oplossingen en detailleringen. Daarna hebben we wat prototypes en monsters gemaakt. Zo komt er op de zijden van de balkonplaat een bepaalde profilering, die de architect graag in het echt wilde zien. Ook worden er verschillende kleuren beton gebruikt, waarvan we monsters hebben gemaakt. Er waren verschillende sessies met de architect en de aannemer en dat was een leuke zoektocht.”


Vervolgens kwamen de globale kostenramingen en uiteindelijk leidde dit tot een behoorlijk grote opdracht. Voor blok 1, de hoge toren, leverde Mombarg per bouwlaag verschillende onderdelen aan. Het gaat onder meer om trappen, bordessen, kolommen en wanden, balkons, gevelelementen en consoles. Doordat het bedrijf beschikt over een groot opslagterrein, was het geen probleem om voorraad te houden en just-in-time te leveren. Voor blok 5, de parkeergarage, levert Mombarg betonnen kolommen, wanden en balken. In de wanden zaten wat uitdagende detailleringen, zoals ronde gaten, die constructief wat hoofdbrekens gaven. “Ook daar kwamen we uiteindelijk uit. Het resultaat is een mooi samenspel van betonnen wanden en kolommen met kanaalplaatvloeren.”

Voor Mombarg zit het werk aan dit project er nu op. Van der Drift kijkt er tevreden op terug. “We hebben met deze aannemer een plezierige, goede samenwerking. De communicatie verloopt vlot en de mensen zijn ook inhoudelijk goed op de hoogte. Over het algemeen zitten we wel op één lijn.”

Mombarg Beton Binck C Ity 02

Mombarg Betonelementen B.V.

Contactgegevens

Riezenweg 6, 7071 PR Ulft